Seizoen 2018

prcdelta_junioren_2017


In actie voor PRC Delta tijdens het DK 2007 voor junioren.

Met ingang van het seizoen 2018 zal ik niet meer uitkomen voor het Vlasman CT. Na mijn periode bij Team3M, heb ik afgelopen jaar al een stap teruggezet in het wielrennen door mijn huidige fulltime job. Omdat mijn huidige werk niet te combineren is met de duurtrainingen zal ik ook geen klassiekers meer gaan rijden. Om toch wedstrijden te blijven rijden zal ik voornamelijk criteriums gaan rijden in het shirt van PRC Delta. Bij PRC Delta ben ik in 1998 ook begonnen met wielrennen en ben hier altijd lid geweest.

In het verleden had PRC Delta een mooie elite/beloften ploeg. Helaas was het aantal elite-leden de afgelopen jaren tot het minimum gedaald. Vanaf 2018 zal dit weer worden opgebouwd. De club is er mee bezig om vanaf volgend seizoen weer klassiekers te gaan rijden zodat de doorstroming vanuit de junioren ook gewaarborgd kan worden. Daarnaast kunnen de wielrenners uit de regio Voorne-Putten ook weer voor PRC Delta wedstrijden rijden en hoeven niet uit te wijken naar anders clubs buiten de regio.

Eerste wegtraining met het Vlasman CT

Begin december was er de eerste gezamelijke wegtraining van het Vlasman Cycling Team. De training vond plaats rondom Nijmegen waarbij er op verschillende klimmetjes oefeningen konden worden uitgevoerd. Daarnaast werden ook de nieuwe Giant wegfietsen volledig op maat afgesteld voor de renners. 

Volgend jaar zal het Vlasman Cycling Team voornamelijk actief zijn in de nationale wedstrijden en heeft een licentie als ‘Landelijke Sponsor Ploeg’. De ploeg bestaat uit 13 renners waarvan er een combinatie is gemaakt tussen enkele jonge beloften en renners die de baan/ weg combineren.

Geen verlenging sponsorcontract wielerploeg 3M

Aan het eind van dit jaar zal multinational 3M het contract als hoofdsponsor van de continentale wielerploeg Team3M niet meer verlengen. Na 4 jaar hoofdsponsor te zijn geweest van deze wielerploeg zal het technologiebedrijf zijn sponsoractiviteiten  meer richten op wetenschap en duurzaamheid.

Het team gaat op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. De continuïteit is sowieso tot aan het eind van dit jaar gewaarborgd.

Via Team3M als ‘showroom op wielen’,  waarin veel 3M producten werden toegepast, hebben we laten zien wat onze oplossingen kunnen betekenen binnen de wielersport”, aldus Ronald Faas, directeur Corporate Marketing en Communicatie van 3M. “Een blijvend voorbeeld is de spray voor zitvlakbescherming. Die wordt ook door veel profrenners gebruikt. Maar er zijn veel meer technologieën en producten die zeer geschikt zijn voor alles rondom fietsen en wielrennen”

 “Sportief hebben we ook een aantal zaken neergezet. Zo wonnen we vorig jaar in de profkoers 3-daagse De Panne een van de klassementstruien. In de Ster ZLM Toer van dit jaar werd zelfs de prestigieuze bolletjestrui voor de neus van de vele profs weggekaapt door een van de Team3M renners. Ondanks de terugtrekking van de hoofdsponsor, kijken we samen terug op een prachtige periode waarin we veel talenten de kans hebben gegeven zich te tonen, zich te ontplooien en verder te groeien. Per jaar zijn 1 of meer renners doorgestoten als profrenner en in totaal is sprake van honderden podiumplaatsen van Team3M renners.” Aldus Bernard Moerman, General Manager van Cycling Center – de managementorganisatie achter Team3M.

3M is Cycling Center, alle renners en de staf zeer dankbaar voor de inzet en goede samenwerking en zullen meehelpen in de zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor voor het team. 

Bron: 3M Nederland

NK Wielrennen Brouwersdam

Afgelopen weekend reed ik het NK Wielrennen met start en finish op de Brouwersdam. De 212 kilometer werd verreden door bekend terrein, namelijk mijn trainingsgebied. In het gebied, waar normaal áltijd wind staat, was nu helaas helemaal géén wind.. Hierdoor werd het een snelle wedstrijd waarbij niet snel een kopgroep de ruimte kreeg. Eenmaal aangekomen in de laatste tientallen kilometers ontstonden er enkele kleinere kopgroepen. Met nog 30 kilometer te rijden passeerden we de Brouwersdam, waar ik in het wiel reed van Johnny Hoogerland. Hij kwam onverwacht in het losse zand/grind terecht en hield niet de controle over zijn fiets. Hierdoor kwam hij lelijk ten val, ik moest vol in de remmen en wist met veel geluk staande te blijven. Helaas verloor ik het contact met het peloton en kon ik door het hoge tempo niet meer terug aansluiten…
Achteraf heel erg balen, ik had graag nog iets in de finale willen proberen maar dat werd me nu ontnomen. Na dit NK neem ik een kleine rustperiode om daarna weer op te bouwen richting het najaar.

Tweede in Ruddervoorde Koerse

Woensdag reed ik Ruddervoorde Koerse, een Belgische kermiskoers over 170 kilometer (16 x 10.6km). Al vanaf begin van de koers lag het tempo erg hoog met een gemiddeld van 48km/u in het eerste wedstrijduur.

Uiteindelijk reden we na zo’n 65 kilometer met 22 renners weg (met oa 4x Topsport Vlaanderen, 3x Armee de Terre, Sep Vanmarcke en Yves Lampaert). Al snel groeide de voorsprong boven de twee minuten. Door de goede samenwerking kwam de voorsprong niet onder de anderhalve minuut.

De finale werd op zo’n 40 kilometer van de streep ingeluid door Sep Vanmarcke, waarna vele aanvallen volgde maar geen enkele slaagde. Met het ingaan van de laatste ronde reed Jonas Rickaert (Topsport Vlaanderen) alleen weg. Zijn voorsprong was maximaal twintig seconden. Met nog 3 kilometer te gaan sprongen Mathieu van der Poel en Taco van der Hoorn naar de eenzame leider. Het duo wist snel de aansluiting te maken.
Op anderhalve kilometer voor de finish sprong ik alleen naar de drie leiders toe. Meter voor meter kwam ik dichterbij en wist op zo’n twee honderd meter voor de finish aan te sluiten. Op dat moment zette Mathieu van der Poel aan en sprintte naar de zege. Ik wist van der Hoorn en Rickaert nog te passeren en werd zodoende twee te worden.

Zelf ben ik erg tevreden met dit resultaat nadat ik tussen half april en half mei geen wedstrijden heb kunnen rijden door een rugblessure. Komende week zondag zal ik starten in ‘Rund um Köln’ in Duitsland, waarna ik vanaf woensdag zal deelnemen aan de SterZLM Toer.

image

Tweede in Ruddervoorde Koerse achter Mathieu van der Poel en Jonas Rickaert

Lastige week in Ronde van België

Afgelopen week reed ik de Ronde van België. In aanloop naar deze etappekoers reed ik enkel de Ronde van Overijssel (UCI 1.2) en GP de la Somme (UCI 1.1, Frankrijk). Metname in Overijssel was het lastig omdat ik veel koersritme (hardheid) miste na m’n rugblessure, maar toch wist ik 170 koers kilometers te maken. Tijdens GP de la Somme was het gevoel al een stuk beter, met name op de klimmetjes kon ik goed mee. Na 90km reed er uiteindelijk een kopgroep weg en werd de koers gecontroleerd. Het eindigde uiteindelijk in een massasprint waarin ik gewerkt heb voor de ploeg.

Tijdens de Ronde van België was ik erg tevreden met mijn proloog, hier zette ik een goede tijd neer binnen de halve minuut van winnaar Wout van Aert. De eerste etappe was een vlakke naar Knokke, ik miste helaas de ontsnapping van de dag dus werd er na een gecontroleerde dag een massasprint. Hierin heb ik gewerkt voor de ploeg en zat ik achter de massale valpartij op één kilometer van de finish.
In de tweede rit richting Herzele was de aanloop erg snel, kort voordat we aan de Vlaamse Ardennen begonnen reed er een kopgroep weg. Tijdens de voorlaatste passage op de Paddenstraat moest ik lossen bij het peloton. Waarna ik met een groep naar de finish ben gereden.
Op de zaterdag reden we de Koninginnen etappe door de Ardennen, het gevoel bergop was zoals in GP de la Somme erg goed! Helaas was er een massale valpartij in de afdaling van de Baraque Michel. Twee motors waren het peloton aan het inhalen toen ze in de berm terrecht kwamen en in het peloton reden… Ik zat kort achter deze valpartij en ben op één of andere manier verschillende vallende renners ontweken en kwam tot stilstand in een betonnen grachtje. Gelukkig zonder lichamelijke schade! Helaas, was de schade bij andere renners een stuk erger waardoor de etappe even later is geannuleerd.
In de laatste etappe bleef het peloton lang gesloten als protest tegen de veiligheid in het peloton. Toen de koers open brak moest ik na de tweede kasseienstrook het peloton laten gaan en zat mijn Ronde van België erop. Nu goed herstellen en op naar de volgende wedstrijden!

Rugblessure opgelopen in Noord-Holland

Afgelopen zondag heb ik in de Ronde van Noord-Holland (UCI 1.2) een rugblessure opgelopen.
Tijdens de wedstrijd brak het peloton in meerdere groepen door krachtige zijwind rondom Alkmaar. Uiteindelijk wist ik me in de eerste waaier te voegen. Tijdens de passage van het centrum in Hoorn lag een hoge drempel, deze zag ik niet goed waardoor ik de klap niet kon opvangen en het in me rug is geschoten. Direct na de passage van Hoorn had ik veel last van me rug en kon niet veel kracht meer zetten.
Uiteindelijk heb ik de wedstrijd uit kunnen rijden in het peloton maar de pijn bleef aanwezig. Komende week zal ik geen wedstrijden rijden om de rug te laten herstellen.

Winst rushestrui in Tryptique Monts et Chateux

image

(C) Joeri de Coninck

Afgelopen weekend reed ik de Belgische etappekoers Tryptique Monts et Chateaux (UCI 2.2).
Tijdens de openingsetappe wist ik al vroeg twee tussensprints te winnen voor het rushes-klassement, mede door de gewonnen bonificatie seconden stond ik na deze etappe als zesde in het algemeen klassement.
Op de tweede dag wisten na 35km twee renners te ontsnappen, daarachter ben ik ten aanval getrokken om zodoende het gat te dichten en punten voor het rushesklassement te pakken. Na een flinke inspanning lukte dit, en pakte ik vanuit de kopgroep bij drie sprints punten. Door de lastige finale met finish op de Kluisberg moest ik voortijdig het peloton laten gaan en was mijn plek in het algemeen klassement weg.
Op de laatste dag stonden er twee etappes op het programma, in de ochtend een tijdrit. Hier hoefde ik niet maximaal te gaan maar wist desondanks nog een goede tijd te noteren. Tijdens de middagetappe moest ik mijn rode trui verdedigen. Vanuit de start waren drie pogingen voldoende om weg te komen, hier door kwam ik rustig door de heuvelzone en wist ik daarna mijn trui veilig te stellen in de tussensprints. Aan de ontsnapping met vijf renners kwam vlak voor het ingaan van de finale een einde.
Met het behalen van de rushestrui ben ik zelf erg tevreden, het goede gevoel van de afgelopen weken heb ik gelukkig kunnen doorzetten.
Daarnaast hebben we als ploeg ook goed gereden, ondanks dat we na de eerste etappe nog met vier man in koers zaten, waren we altijd met één (of meerdere renners) vertegenwoordigd in de ontsnappingen.

2e seizoensoverwinning in Bruinisse

Nadat ik afgelopen zondag de Ronde van Woensdrecht had gewonnen, reed ik zaterdag in de Ronde van Bruinisse. Door het grote deelnemersveld van 120 renners kende de wedstrijd vanaf de start een hoog tempo met verschillende demarrages. Zelf was ik ook actief in verschillende demarrages maar nooit was er een groep die definitief weg reed. De wedstrijd leek uiteindelijk uit te lopen op een massasprint. Kort voor het ingaan van de laatste ronde demarreerde ik vol weg uit het peloton. Hiermee wist ik een gat slaan, uiteindelijk bleek dit voldoende voor de overwinning! De sprint van het peloton werd gewonnen door Remco ten Brake voor Jasper de Laat.

image

(C) PZC.nl

Vooraf had ik niet gedacht de wedstrijd te kunnen winnen. Dit doordat mijn teamfiets nog niet gemaakt was van Woensdrecht, toen kreeg ik te kampen met een kapotte shifter. Hier door was ik genoodzaakt om op mijn oude fiets uit mijn junioren tijd te gaan rijden. Vrijdag maakte ik al een eerste trainingsritje op deze fiets en merkte door andere afstellingen dat de rug hiervoor wel gevoelig was. Toch blij dat ik de wedstrijd zo heb kunnen afsluiten, mijn volgende wedstrijd zal volgende week Tryptique Monts et Chateaux zijn.

Winst in de Ronde van Woensdrecht

Afgelopen weekend reed ik twee criteriums, zaterdag in Oud-Vossemeer en zondag reed ik de Ronde van Woensdrecht.

In de Ronde van Oud-Vossemeer reed er na enkele ronden vijf man weg, ze kregen al snel een voorsprong van 45 seconden. Toen ik uit het peloton weg sprong kreeg ik twee renners mee, het duurde uiteindelijk ruim een uur voordat het gat gedicht was. Dit kostte veel krachten wat me in de finale opbrak. In de sprint voor de derde plek eindigde ik uiteindelijk als vijfde. Ondanks de vijfde plek hield ik toch een tevreden gevoel over aan de wedstrijd, voornamelijk door de inspanningen om terug te komen.

image

Winst in de Ronde van Woensdrecht

De dag nadien was er de Ronde van Woensdrecht, een parcours met de beklimming van de Rijzendeweg, die we vijftig keer moesten op rijden. Even na half koers reden we met vier renners weg. Op minder dan 15 ronden voor het einde kreeg ik te maken met materiaalproblemen. Mijn versnellingsapparaat werkte niet meer, waardoor ik niet meer kon schakelen. Hier door reed ik continue op m’n zwaarste verzet, er kon nog enkel gewisseld worden tussen het binnen en buitenblad. Met nog 7 ronde te gaan heb ik een fietswissel kunnen doen met een fiets van een renner die net uit koers was.
Hierdoor kon ik weer een schakelen en makkelijker een versnelling plaatsen voor een demarrage. Na verschillende aanvallen binnen de kopgroep,  demarreerde ik op 2 ronden van het einde in de beklimming. Hier wist ik direct een gat te slaan, en te soleren naar de overwinning.